Çağın Özılgaz

Çağın Özılgaz: Ralliye katılım neden düştü?


Evvelki hafta ülkemizde 3 etkinlik organize edilmişti. Hitap ettiği kesimlerin büyük bir ölçüde farklı olduğu klasik otomobil gezisi ile, hitap ettiği kesim büyük ölçüde ayni olan Ralli ve Drift organizasyonu ayni haftasonu yapıldı.

Sezonun ilk rallisi, 15-16 Mart tarihlerinde yapılacaktı fakat, Türkiye Motosiklet Federasyonu ile KKTC Motosiklet Kurumu’nun Zet Karting’de ortaklaşa organize edeceğini duyurduğu Süpermoto yarışı dolayısiyla, KKTOK Yönetimi, Süpermoto organizasyonuna destek olma amacı ile, ralliyi bir hafta erteledi. Ertelenince de Drift yarışı ile ayni haftaya geldi. Bu durum seyircileri sitem etme durumuna getirdi. İki organizasyonu da takip etmek isteyen seyirciler seçim yapmak zorunda kaldı.

Yarış  kayıtları yapıldı ve Ralli’ye 11 araç, Drift’e 28 araç kayıt yaptırdı. Bu durum sosyal medyada bir çok eleştriye ve tartışmaya sebep oldu. “Ralliye katılım düşüyor mu?” soruları sorulmaya başladı. Yarışan ekipler az olunca seyircilerde ayni oranla düşer tartışmaları yapıldı.

22 Mart Cumartesi günü Fuar alanında yapılan Özel seyirci etabında seyirci sayısı oldukca fazlaydı fakat 23 Mart Pazar günü, seyirciler Zet Karting’deki, Drift yarışını tercih etti. Bende, geçtiğimiz senelerde mücadele eden, fakat sezonun ilk rallisine kayıt yaptırmayan iddialı pilotlarla konuştum. Bakalım “Yarışa neden katılmadınız?” sorusuna cevapları neler olmuş..

Ömer Yıldız (2009 ve 2011 KKTC Ralli Şampiyonu):

“Bu yarışa katılmamamın tek sebebi arabamı satmış olmam. Yeni bir proje üstünde uğraşıyorum. Kısmetse ilerleyen günlerde bir sürpriz ile karşınıza çıkabilirim.”

Nevzat P.Sançar (2010 ve 2012 KKTC Ralli Şampiyonu):

“Yönetimin aldığı Grup A8 ile ilgili kısıtlamalar sebebiyle bu sene yarışmama kararı aldım. Aracımı Grup N4’e uygun hale getirmek için çok masraf yapmam gerekiyor. Değiştirmem gereken şeylerden bazıları; Motor değişikliği, fren, yürüyen aksam, hidrolik elfreni vesairedir. Zaten 20 adet ralli aracının bulunduğu ve bunların çoğunun A8 olduğu ülkemizde bu karar bence gereksizdi.”

Sadık Bilgimer (2013 KKTC Ralli Şampiyonası ikincisi):

“Ben tamamen sponsorsuzluktan dolayı yarışa kayıt yaptırmadım. 2012 ve 2013 sezonlarında da sponsorsuz mücadele ettik, sezonu ikinci sırada tamamladık ama bu sezon için yine sponsor bulamayınca yarışmaktan vazgeçtim.”

İbrahim Damdelen (2012 KKTC Ralli Şampiyonası ikincisi):

“Bildiğiniz üzere bu sezon grup A8 ile ilgili bazı kararlar alındı. A8’in kapanması için alınan bu karar doğrultusunda yarış sonunda elde edeceğim yere göre daha düşük katsayıyla puan almamız uygun görüldü. Aslında araçlarımızı N4’e çevirmemiz için alınan bir karardı bu ancak, herkesin sponsorsuzluktan yakındığı memleketimizde, sponsor bulmadan aracımı N4’e çevirmem imkansızdı. Yarışmayı istiyorum fakat şu an öyle bir durumum yok.”

Hasan Reyhan (2013 KKTC Ralli Şampiyonası, Cumhuriyet Rallisi birincisi):

“Ben bu yarışa katılmayı isterdim fakat sponsor sıkıntısı ve bu sene alınan bazı kararlara aracımı henüz adapte edemediğim için katılamadım. Aracımı Grup N4’e çevirmek için Osman Asım arkadaşımızdan bazı parçalar sipariş ettim fakat parçalar henüz gelmedi. Önümüzdeki yarışa kayıt yaptırmayı düşünüyorum fakat sponsorsuz sezonu takip etmek çok güç.”

Geçtiğimiz senelerde KKTC Ralli Şampiyonalarında, Grup A8 kategorisinde mücadele eden ve her biri birbirinden iddialı, seyircilere büyük heyecan yaşatan 5 yarışcımızın görüşleri bu şekilde. Ardından KKTOK Başkanı Sayın Hasan Macila’yı aradım, bu konudaki görüşlerini aldım;

Hasan Macila (KKTOK Başkanı):

“2014 yılında araçların uluslararası kurallara uyumluluğunu sağlamak için bir dizi karar alınmıştır. Bu karar aslında sayıyı düşürecek olmasına karşın, uyulması gereken kuralların başında gelmektedir. Biz bu kararları alırken araçları gruplara ayırdık, tüm araçların katılımına olanak sağladık, hiçbir aracın katılımını engellemedik. Bazı araçlarda kurallar dışı güç sağlayan parçalara izin verilmemektedir. Böyle de olunca herkesin bir kural ve eşitlik içinde yarışmasına olanak sağlanmıştır. Bu kararın doğruluğuna sonuna kadar inanmaktayız.

Bu arada katılımın düşük olmasıda ralli sporunda harcanan maliyetlerin çok yüksek olması da etkin bir sorundur. Sponsorluk yasası düzenlenip uygulanmasına olanak sağlanması halinde katılımın daha da yüksek olacağına inanmaktayız.”

Yukarıda gördüğünüz fotoğraf, 1993 yılında Mağusa Hendek’de çekilmiştir. Fotoğraftaki yarışmacı ise KKTC Ralli tarihinin önemli isimlerinde Zafer Altıntaş’tır. Ama fotoğrafta esas dikkatinizi çeken arkadaki kalabalıktır sanırım. KKTC tarihinin en köklü motorsporlarından olan ralli, son yıllarda kaybettiği ilgiyi umarım tekrar yakalar ve hakettiği değeri görür..


Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı